27.Feb.2011 Byzonder avondje Spinvis in het theater *****

Wie: Spinvis
Wat: experimentele pop
Waar: Schouwburg Amstelveen
Wanneer: vrijdag 25 februari
Beoordeling: *****

Een stapel cassettebandjes van de Koninginnemarkt, de meest uiteenlopende instrumenten en een handvol goede muzikanten zijn de ingrediënten voor een bijzonder avondje Spinvis in het theater.

In de nieuwe show De Weerman zijn Erik de Jong en zijn medemuzikanten weer op zoek gegaan naar originele manieren om muziek te maken en bizarre klanken te creëren. Zelfs het geluid van een blokfluit wordt door de vele effecten artistiek. Ook met een krommende zaag en een kleuterxylofoon worden de liedjes geweldig aangevuld. Wel is het jammer, dat Spinvis veel oude nummers speelt, terwijl ook het nieuwe materiaal smaakt naar meer.

Twee jaar geleden toerde Spinvis rond als eenmansformatie, die door middel van opneem- en afspeelapparatuur op het podium volwaardige nummers kon maken, waarvoor anderen een hele band nodig zouden hebben.

Nu hij zijn band weer bij zich heeft gebeurt er nog meer op het podium. Tel daarbij op de grote schermen waarop elementen uit de nummers worden geprojecteerd en de show is niet alleen een lust voor het oor, maar ook voor het oog.

Als het halverwege ‘tijd is voor wat cultuur’ draagt De Jong een gedicht voor, waarbij hij ook fantastisch wordt ondersteund door de muziek. Het gedicht is lang, heel lang, maar is ondanks dat geen moment langdradig of saai. Alleen die prestatie is al indrukwekkend genoeg om te zeggen dat Spinvis en zijn kornuiten de vijf ‘Metroballen’ meer dan waard zijn.